Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Συρία: Τα γεράκια του ιμπεριαλισμού ετοιμάζονται για νέο μακελιό

Σε «σαφάρι» αναζήτησης ενός «διεθνούς συνασπισμού» για την προετοιμαζόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ώρες οι ΗΠΑ, ενώ παράλληλα δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με τη Βρετανία μετά την απόρριψη από τη βρετανική βουλή της πρότασης Κάμερον για επέμβαση.

Την ίδια ώρα, χωρίς να υιοθετηθεί κάποια απόφαση, έληξε η δεύτερη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Καταψηφίστηκε από τη βρετανική βουλή το σχέδιο επίθεσης

Η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον μπορεί να ανακοίνωσε πως θα «σεβαστεί» το αποτέλεσμα της «συμβολικής» (όπως τη χαρακτήριζαν διεθνή δίκτυα) ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων με την οποία απορρίφθηκε, μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, η πρόταση για συμμετοχή του Λονδίνου σε στρατιωτική επίθεση κατά της Δαμασκού με 285 κατά και 272 ψήφους υπέρ, αλλά συνεχίζει ακάθεκτη τις συνεννοήσεις και τις διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ και άλλους
συμμάχους τους σχετικά με την επικείμενη, ιμπεριαλιστική στρατιωτική επίθεση στη Συρία…

Έτσι οι διαβεβαιώσεις του Κάμερον ότι θα …«σεβαστεί» το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη βουλή και ότι η κυβέρνησή του «θα πράξει ανάλογα» δεν φάνηκαν πολύ πειστικές, καθώς λίγες ώρες μετά ανακοινώθηκε στην Ουάσιγκτον πως ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα αποφασίσει για την «πορεία δράσης» κατά της Συρίας «βασιζόμενος στα συμφέροντα των ΗΠΑ και συνεχίζοντας τις διαβουλεύσεις με τη Βρετανία» παρά την καταδικαστική απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων.

«Είμαστε ενήμεροι για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του βρετανικού κοινοβουλίου. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση της Βρετανίας - μία χώρα που αποτελεί έναν από τους στενότερους φίλους και συμμάχους μας», σημείωνε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κέιτλιν Χέιντεν, ενώ νωρίτερα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προεξοφλούσε ως βέβαιη τη στρατιωτική επίθεση, τονίζοντας ότι θα είναι «περιορισμένη», «χειρουργική» και «σύντομη» και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μοιάζει με την επέμβαση στο Ιράκ.

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την προσπάθεια για να βρουν ένα «διεθνή συνασπισμό» που θα θέλει να δράσει από κοινού στη Συρία προκειμένου να απαντήσει στην επίθεση με χημικά όπλα του συριακού καθεστώτος εναντίον των πολιτών του, δήλωσε σήμερα από τη Μανίλα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.

«Είναι ο σκοπός του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της κυβέρνησής μας, όποια απόφαση ληφθεί, θα περιλαμβάνει ένα διεθνή συνασπισμό και μια προσπάθεια», είπε ο Χέιγκελ κατά το ταξίδι του στις Φιλιππίνες, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με τη Βρετανία.

«Η προσέγγισή μας είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να βρούμε ένα διεθνή συνασπισμό που θα δράσει από κοινού. Και πιστεύω πως βλέπετε έναν αριθμό χωρών που δημόσια δηλώνουν τη θέση τους για τη χρήση χημικών όπλων», τόνισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ σε συνέντευξη Τύπου στη Μανίλα.

Σε σχέση με την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, ο Χέιγκελ είπε ότι «είναι ευθύνη κάθε χώρας να λαμβάνει τις αποφάσεις της. Εμείς συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις με τους Βρετανούς όπως και με τους άλλους συμμάχους μας. Η διαβούλευση αυτή περιλαμβάνει τρόπους για να προχωρήσουμε μαζί σε μια απάντηση για την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία», διευκρίνισε.

Χωρίς κάποια απόφαση και η δεύτερη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη χωρίς να υιοθετήσει κάποια απόφαση η δεύτερη (κατά σειρά) συνεδρίαση των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με τα επικείμενα ιμπεριαλιστικά σχέδια στη Συρία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνεδρίαση κράτησε λιγότερο από ώρα, έγινε μετά από αίτημα της Ρωσίας και κανένας από τους πρέσβεις δεν προέβη σε δηλώσεις…

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε την Παρασκευή ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν θα πρέπει να αναλάβει οποιαδήποτε δράση στη Συρία, προτού οι επιθεωρητές ολοκληρώσουν την έρευνά τους σχετικά με τους ισχυρισμούς για χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων.

Σύμφωνα με το Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γουάνγκ Γι είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης και αντικειμενικής έρευνας, χωρίς εξωτερικές πιέσεις και παρεμβολές, ενώ τόνισε ότι καμία πλευρά δεν πρέπει να σπεύσει να προδικάσει τα αποτελέσματα οποιασδήποτε έρευνας.

Συσσώρευση πολεμικών μηχανών

Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εντείνεται η στρατιωτική κινητικότητα. Στα τέσσερα αμερικανικά πολεμικά πλοία που πλέουν προστέθηκε την Πέμπτη και το «USS Stout».

Έξι καταδιωκτικά της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας (RAF) εστάλησαν την Πέμπτη το πρωί στην Κύπρο, ένα «προληπτικό μέτρο για την προστασία των βρετανικών συμφερόντων», όπως ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. «Έξι αεροσκάφη "Typhoon" της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας αναπτύχθηκαν το πρωί στο Ακρωτήριο, στην Κύπρο. Δεν αναπτύσσονται για να λάβουν μέρος σε όποια στρατιωτική δράση η οποία μπορεί να αναληφθεί εναντίον της Συρίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η Κύπρος, όπου βρίσκεται η βρετανική στρατιωτική βάση του Ακρωτηρίου, απέχει μόλις 200 χλμ. από τις συριακές ακτές.

Επίσης, οι Γάλλοι στρατιωτικοί (που διαθέτουν επίσης ναυτικές δυνάμεις στη Μεσόγειο) δήλωσαν «έτοιμοι» να συμμετάσχουν σε μία στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας με μοναδική προϋπόθεση τη σχετική απόφαση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.
Δεν φτάνει να λέμε ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ αν δεν αγωνιζόμαστε κατά του εχθρού της ειρήνης.

Δεν μπορούμε να τους σταματήσουμε αν δε συγκρουστούμε μαζί τους.

Δεν μπορούμε να νικήσουμε αν δεν τους ανατρέψουμε.