Ήταν 21 Ιούλη 1965.Σε μία από τις πιο μαχητικές διαδηλώσεις, ο λαός της Αθήνας είχε βγει στους δρόμους, ενάντια στο πραξικόπημα του Παλατιού που είχε εκδηλωθεί στις 15 Ιούλη με την ανατροπή της κυβέρνησης του Κέντρου. Οι δρόμοι της Αθήνας αντηχούσαν από τα συνθήματα "Έξω οι Αμερικάνοι","1-1-4","15% για την παιδεία","Κάτω οι αυλόδουλοι".Η διαδήλωση που είχε ξεκινήσει από τα Προπύλαια δέχεται μετά τις 9 το βράδυ τη δολοφονική επίθεση της Αστυνομίας. Διακόσιοι οι τραυματίες και 500 οι συλληφθέντες εκείνο το βράδυ.Στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Χρήστου Λαδά, πέφτει νεκρός ο 23χρονος Σωτήρης Πέτρουλας, φοιτητής της ΑΣΟΕΕ και στέλεχος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, χτυπημένος στο κεφάλι από κλομπ και ασφυξιογόνο. Η στυγερή δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα με απάνθρωπα χτυπήματα στο κεφάλι με κλομπ και κλοτσιές παρουσιάστηκε από την Ασφάλεια σαν ατύχημα, καθώς η επίσημη ανακοίνωση έκανε λόγο για χτύπημα στο κεφάλι από δακρυγόνο.
Ο θάνατός του συγκλόνισε το λαό και η κηδεία του (η Ασφάλεια επιχείρησε να τον κηδέψει κρυφά) εξελίχτηκε σε μια από τις πιο δυναμικές διαδηλώσεις για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Ο ίδιος έγινε σύμβολο της νεολαίας, που αγωνίζεται ενάντια στην εξάρτηση.
Ο Σωτήρης Πέτρουλας γεννήθηκε στο Οίτυλο της Μάνης το 1942.Το 1946 η οικογένειά του, για να
γλιτώσει το διωγμό από τους παρακρατικούς, ήρθε στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε ο Σωτήρης. Από 8 ετών μπήκε στη βιοπάλη, δουλεύοντας αρχικά σε κουρείο προκειμένου να βοηθήσει την οικογένειά του. Στο Δημοτικό και στη συνέχεια στη Μέση Εμπορική Σχολή ήταν σε όλες τις τάξεις αριστούχος και δούλευε παρακολουθώντας μαθήματα το βράδυ. Την τελευταία χρονιά, στην Εμπορική αρνήθηκε να γράψει έκθεση με αντικομμουνιστικό περιεχόμενο, παρακινώντας τους συμμαθητές του να κάνουν το ίδιο. Εκείνη είναι και η εποχή που οργανώνεται στη νεολαία της ΕΔΑ. Το 1960 τελειώνει την Εμπορική Σχολή με βαθμό 18.5 και χρηματικό βραβείο και τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου μπαίνει στην Ανωτάτη Εμπορική με υποτροφία.
Οι χαφιέδες της Ασφάλειας είχαν γίνει ουρά του Σωτήρη Πέτρουλα. Εκείνο τον καιρό είχε τέσσερις φακέλους στην Ασφάλεια: Του Κολωνού, τον "φοιτητικό", της Γούβας και έναν ακόμα, από το χωριό του, που ήταν στην Εθνική Αντίσταση.