Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Η ολοκλήρωση του «φράκτη» στον Έβρο εντάσσεται στα πλαίσια της αντιμεταναστευτικής πολιτικής ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων



Ο επαίσχυντος φράχτης που σχεδίασε στον Έβρο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2011 και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του, στα μέσα Δεκέμβρη 2012, από την σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ μόνο πιο απάνθρωπη και αδιέξοδη μπορεί να κάνει την αντιμετώπιση των μεταναστών και προσφύγων.
Δεν πρόκειται να σταματήσει τη μαζική μετανάστευση και προσφυγιά, όπως δεν την σταμάτησε και το τείχος στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού.(1)
Πρόσφατη έκθεσή του FRONTEX (2) για την «Κατάσταση με τους μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα» αναφέρει: «Οι αριθμοί των μεταναστών που διασχίζουν τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα μειώθηκαν από 2.000 και πλέον μετανάστες την πρώτη  βδομάδα του Αυγούστου, σε λίγο πάνω από 200 τη δεύτερη βδομάδα. Το Σεπτέμβρη, οι εντοπισμοί μεταναστών μειώθηκαν ακόμη περισσότερο από περίπου 70 τη βδομάδα στις αρχές του μήνα, σε λιγότερες από 30 στο δεύτερο ήμισυ. Καθώς η διέλευση των συνόρων στον Έβρο δυσκόλεψε (3), μειώθηκε και ο αριθμός των εθνικοτήτων που προσπαθούν να τα διασχίσουν, από 60 προηγούμενα σε λιγότερες από 10, με την πλειοψηφία των μεταναστών να καταφτάνουν  τώρα από Ιράκ, Συρία, Ερυθραία. Όπως ήταν αναμενόμενο, σημειώθηκε  κάποια μετατόπιση των μεταναστευτικών ροών στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ. Αυξήθηκε ο αριθμός των μεταναστών που φθάνουν κυρίως σε ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα τα εβδομαδιαία ποσοστά εντοπισμού μεταναστών αυξήθηκαν από περίπου 6 τον Ιούλιο σε περίπου 180 τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο»
Ο «φράχτης του αίσχους» έχει μήκος 10,3 χιλιόμετρα, στο βορειοανατολικό τμήμα των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων (κατά μήκος της μεθοριακής γραμμής Καστανιών - Ν. Βύσσας) και αποτελείται από διπλή περίφραξη ισχυρού συρματοπλέγματος σε στύλους που συνίστανται από χαλύβδινες και γαλβανισμένες πρότυπες τυπικές διατομές. Ανάμεσα στις δύο περιφράξεις τοποθετήθηκαν χαλύβδινα συρματοπλέγματα. Ο δε συνολικός προϋπολογισμός ανέρχονταν σε 5.498.000,00 ευρώ.
 Την ώρα που, όλες διαχρονικά, οι αστικές κυβερνήσεις επικαλούνται την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενώ υλοποιούν την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ για «κλειστά σύνορα», έχουν:
εκχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα φύλαξης των συνόρων στις δυνάμεις ταχείας επέμβασης του FRONTEX και έχουν φέρει τον FRONTEX στον Πειραιά με καθεστώς ετεροδικίας.
ψηφίσει τη γνωστή Οδηγία της ΕΕ, που μετατρέπει όλη την Ελλάδα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και πολύμηνης φυλάκισης μεταναστών, ενόψει της «επιστροφής» τους στις χώρες προέλευσης ή διέλευσης. στρατιωτικοποιήσει πλήρως το Λιμενικό Σώμα και μετονομάσει σε «Ελληνική Ακτοφυλακή», για να γίνει πιο αποτελεσματικό στο κυνήγι μεταναστών αλλά και σε αποστολές «διαχείρισης κρίσεων» εντός και εκτός Ελλάδας.
Ταυτόχρονα εφαρμόζουν με θρησκευτική ευλάβεια τη Σένγκεν και τον Κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ» της ΕΕ, παίρνουν δρακόντεια μέτρα φύλαξης των λιμανιών εξόδου προς την ΕΕ - και πάλι με τη συνδρομή του FRONTEX -, πυκνώνουν τις διάφορες  αστυνομικές και υγειονομικές - «σκούπες» εντείνοντας τις απελπιστικές και απάνθρωπες συνθήκες ζωής των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα μεταναστών και προσφύγων.
Ενώ πρόσφατες καταγγελίες στο διεθνή Τύπο μιλούν για «άτυπες επαναπροωθήσεις» μεταναστών και προσφύγων στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα από στελέχη του εδώ μηχανισμού συνοριοφύλαξης (ΕΛ.ΑΣ ή FRON- TEX). (4)
Επίσης ανακοινώθηκε η παράταση και για το 2013 της μεικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρησης ...
«ΠΟΣΕΙΔΩΝ» (διεξάγεται τα τελευταία χρόνια στην ελληνοτουρκική μεθόριο) με ενίσχυση των δυνάμεων του ελληνικού Λιμενικού Σώματος στο ανατολικό Αιγαίο με σκάφη, μονάδες παράκτιας επιτήρησης και εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες από άλλα κράτη της ΕΕ, υπό την αιγίδα, χρηματοδότηση και συντονισμό του Οργανισμού FRONTEX.
Τα τέτοια  μέτρα  ΕΕ και εθνικών κυβερνήσεων έχουν αποτέλεσμα το μαρτυρικό θάνατο από πνιγμό στη Μεσόγειο χιλιάδων κάθε χρόνο μεταναστών και προσφύγων. Κυνηγημένοι από πείνα, πόλεμο, εκμετάλλευση, τυραννικά καθεστώτα, αναζητούν καλύτερη τύχη στον παράδεισο (όπως τους προπαγανδίστηκε) της ΕΕ, ριψοκινδυνεύουν τη ζωή τους με σαπάκια, προσπαθώντας να αποφύγουν τις περιπόλους και τα μπλόκα των δυνάμεων συνοριοφύλαξης, βρίσκοντας συχνά τραγικό θάνατο.(5)
Τα εκρηκτικά προβλήματα της μαζικής μετανάστευσης και της αύξησης της εγκληματικότητας είναι σύμφυτα με το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και τον ιμπεριαλισμό, εντείνονται από τους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς και την κρίση του συστήματος, δεν λύνονται με μέτρα καταστολής, με στρατόπεδα και αντιμεταναστευτικούς «φράκτες», από τους υποστηρικτές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και της ελεύθερης αγοράς.
Τα δημιουργούν οι ίδιοι που ευθύνονται για τη μαζική μετανάστευση και προσφυγιά στην Ελλάδα και την ΕΕ, που ματοκύλισαν λαούς και τους οδήγησαν στη λιμοκτονία και τη μετανάστευση. Οι ίδιοι  που εξαθλιώνουν και στέλνουν ξανά στην ξενιτιά και τη μετανάστευση τμήματα του ελληνικού λαού. Θέλουν τους μετανάστες ως πάμφθηνο  και χωρίς δικαιώματα εργατικό δυναμικό για να αυξάνουν τα παρασιτικά κέρδη του κεφαλαίου. Αυτός είναι ο «πολιτισμός» και οι «αξίες» του καπιταλισμού.
Γι’ αυτό Έλληνες και αλλοδαποί εργαζόμενοι καλούνται, να πα- λέψουν ενωμένοι, διεκδικώντας άμεσα:
 Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων, όπου θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει  ειδική  μέριμνα  από κρατικούς φορείς για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.
Να δοθεί  άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων.
Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ. Ανυπακοή στη Συνθήκη Σένγκεν και τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ της ΕΕ.
Να σταματήσουν τα νέα μέτρα καταστολής μεταναστών στα σύνορα και η ανάθεση μέρους της φρούρησης των συνόρων στους μηχανισμούς της ΕΕ (FRONTEX, Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων).
Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε ξένες χώρες.
Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα και να έχουν πλήρη εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΒΑΤΖΑΣ



_________________
1: στη 2η εξαμηνιαία ανασκόπηση (1/5/2012 έως 31/10/2012) της λειτουργίας του λε- γόμενου χώρου Σένγκεν η Κομισιόν ανάμεσα σ’ άλλα αναφέρει:«… οι περιπτώσεις πα- ράνομης μετανάστευσης στα χερσαία σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 29%. Το 56% των κρουσμάτων σημειώθηκε πράγματι σ’ αυτό το τμήμα των συνόρων, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί το κυριότερο σημείο εισόδου της πα- ράνομης μετανάστευσης στην ΕΕ….»
2: FRONTEX= στρατιωτικο-αστυνομικός οργανισμός της ΕΕ, που ιδρύθηκε το 2005, και ελέγχει τα εξωτερικά της σύνορα, αποκλείοντας τους ανεπιθύμητους για το μεγάλο κε- φάλαιο πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού. Η συμφωνία εγκατάστασης στον Πειραιά του πρώ- του περιφερειακού  γραφείου του  FRONTEX, που  υπέγραψε (Δεκέμβρη 2010) η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ., είναι επικίνδυνη για τα λαϊκά και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Γιατί τώρα, με τη συμφωνία αυτή, δόθηκε η συγκατάθεσή να δρα το FRONTEX σε κρατικές εγκαταστάσεις απροσπέλαστες ακόμη και για τις ελληνικές αρχές, με καθεστώς ετεροδικίας για το προσωπικό του, με τα ελληνικά δικαστήρια αναρμόδια για τις πράξεις του. Αυτή η συμφωνία  εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι αντίστοιχη των συμφωνιών εγκατάστασης των αμερι- κανικών και ΝΑΤΟικών βάσεων του θανάτου. Στις 19-4-2012 υπογράφηκε και Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Frontex και του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου για την επιτή- ρηση των συνόρων & προβλέπει την συμμετοχή της Ελλάδας στην πιλοτική εφαρμογή πλατφόρμας ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών του υπό εξέλιξη ευρωπαϊκού συ- στήματος συνόρων, το λεγόμενο “EUROSUR”.
3: μέτρα «στεγανοποίησης» των συνόρων στον Έβρο με την τοποθέτηση 1.800 συνο- ριοφυλάκων και τις περιπολίες 26 σκαφών στην περιοχή.
4: http://www.guardian.co.uk/world/2012/dec/07/syrian-refugees-turned-back-greek

5: τραγικές οι εικόνες των 20 νεκρών μεταναστών που ξεβράστηκαν στις ακτές τις Λέ- σβου το Σαββατοκύριακο(15&16-12-2012), όταν προσπαθώντας να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα έχασαν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά του Αιγαίου

Δεν φτάνει να λέμε ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ αν δεν αγωνιζόμαστε κατά του εχθρού της ειρήνης.

Δεν μπορούμε να τους σταματήσουμε αν δε συγκρουστούμε μαζί τους.

Δεν μπορούμε να νικήσουμε αν δεν τους ανατρέψουμε.