Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Εκδήλωση στη μνήμη του Γιάννη Χαλκίδη


Εκδήλωση αφιερωμένη στον κομμουνιστή αγωνιστή Γιάννη Χαλκίδη, που δολοφονήθηκε από τη χούντα, στις 5 Σεπτέμβρη 1967, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στους Αμπελόκηπους, με πρωτοβουλία της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου Γυναικών Αμπελοκήπων.

Ο Γιάννης Χαλκίδης ήταν μέλος του ΚΚΕ, γραμματέας της «Νεολαίας Λαμπράκη» Αμπελόκηπων και μέλος του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου (ΠΑΜ). Ηταν μόλις 27 χρόνων, όταν με τη θυσία του, πέρασε στο βιβλίο της Ιστορίας των ηρώων του λαϊκού κινήματος.
Στη ζωή και τη δράση του, αλλά και στα διδάγματα που μένουν ως παρακαταθήκη στις νέες γενιές, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας σε βάρος των λαών, αναφέρθηκαν η Σοφία Χατζηαστερίου, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, και ο Μιχάλης Σπυριδάκης, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ και συναγωνιστής του Γιάννη Χαλκίδη.
Ο Γ. Χαλκίδης εκτελέστηκε από ομάδα οπλισμένων βασανιστών, οργάνων της χούντας, κατά τη διάρκεια επιδρομής στο κρησφύγετο που είχε εντοπιστεί στην οδό Φιλελλήνων στην περιοχή του Ε'
Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης. Είχε προηγηθεί η προσπάθεια του ΠΑΜ να διακόψει την ηλεκτροδότηση κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ο Μ. Σπυριδάκης αναφέρθηκε στο απάνθρωπο πρόσωπο του καπιταλισμού που εκδηλώνεται με την κλιμάκωση της εκμετάλλευσης και το τσάκισμα των δικαιωμάτων των λαών και στρατιωτικά με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους. Αναφέρθηκε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία και σημείωσε πως ΝΑΤΟ και ΕΕ ετοιμάζουν νέες συμφορές για το λαό.
Τόνισε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, είναι αναγκαία η πάλη ώστε ο πλούτος να ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν, η εξουσία στο λαό.
Κάλεσε το λαό σε οργανωμένο και ταξικά προσανατολισμένο αγώνα για να σταματήσουν οι ανθρωποθυσίες στο «Μινώταυρο» του καπιταλισμού - ιμπεριαλισμού.
«Διέξοδος υπάρχει και βρίσκεται στην οργάνωση και την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας. Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερη ζωή χωρίς τους εκμεταλλευτές και την εξουσία τους, με το λαό κυρίαρχο στον τόπο του να κρατά στα χέρια του την εξουσία και τα κλειδιά της οικονομίας», σημείωσε η Σ. Χατζηαστερίου.
Και πρόσθεσε: «Αυτό οραματιζόταν και γι' αυτό πάλευε ο Γιάννης Χαλκίδης. Συνεχίζουμε τους αγώνες του, βαδίζουμε στα χνάρια του, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μην πάει χαμένη η θυσία του. Αποδίδουμε το φόρο τιμής στο καθημερινό μετερίζι του αγώνα».
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε καλλιτεχνικά με δρώμενο από τα «Καραγκιόζικα» του Β. Ρώτα που παρουσίασαν μαθητές, με απαγγελίες ποιημάτων από τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ και μουσικό πρόγραμμα από την ορχήστρα του ΠΑΜΕ.
Δεν φτάνει να λέμε ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ αν δεν αγωνιζόμαστε κατά του εχθρού της ειρήνης.

Δεν μπορούμε να τους σταματήσουμε αν δε συγκρουστούμε μαζί τους.

Δεν μπορούμε να νικήσουμε αν δεν τους ανατρέψουμε.