Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Εκδήλωση συμπαράστασης στον Παλαιστινιακό λαό

Συνεχίζουν με ένταση του αγώνα

Με μαζική και μαχητική συγκέντρωση και πορεία ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης τίμησαν χτες βράδυ τα θύματα του ολοκαυτώματος στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, κατήγγειλαν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και το νέο έγκλημα του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού και απαίτησαν λευτεριά στην Παλαιστίνη.
Στη συγκέντρωση στο Άγαλμα του Βενιζέλου, που οργάνωσε η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, μίλησε ο Θόδωρος Κυριακίδης, μέλος του προεδρείου της. Σημείωσε ότι «69 χρόνια μετά το πυρηνικό ολοκαύτωμα, ο ιμπεριαλισμός, απαλλαγμένος από το ισχυρό αντίβαρο των λαών, τη Σοβιετική Ενωση και το σοσιαλιστικό σύστημα, έγινε πιο επιθετικός, πιο επικίνδυνος
για τους λαούς. (...) οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή βεβαιώνουν τη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού. ΗΠΑ - ΕΕ και οι σύμμαχοί τους διαπράττουν εγκλήματα σε βάρος των λαών στα Βαλκάνια, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, τη Συρία, την Κύπρο, την Ουκρανία, την Παλαιστίνη». Κάλεσε το λαό να τιμήσει τα θύματα του ολοκαυτώματος με ένταση του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο.
Εκ μέρους της Ένωσης Παλαιστινίων Βόρειας Ελλάδας χαιρέτισε ο Μιχάλης Αλχαλάχ. Αναφέρθηκε στη γενοκτονία σε βάρος του λαού του από το κράτος του Ισραήλ, που εξελίσσεται με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, στην ηρωική αντίσταση του λαού του και στο δικαίωμά του να παλεύει για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του.
Ακολούθησε μαχητική πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η οποία, με ενδιάμεσο σταθμό το
αμερικάνικο προξενείο, κατέληξε στο μνημείο του Γ. Λαμπράκη.

με των λαών το αίμα τη Γη ξαναμοιράζουν
Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία της αντίστοιχης εκδήλωσης στην Αθήνα.

Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση στην Ακρόπολη έκανε ο Χρήστος Μαργανέλης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, ο οποίος σημείωσε:
 «Δεν ξεχνάμε ποια ήταν η αιτία του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος: Η εδραίωση της κυριαρχίας των μονοπωλίων και η απόπειρα τρομοκράτησης των λαών που βγήκαν ενισχυμένοι από τον αντιφασιστικό αγώνα και χάραξαν μια νέα πορεία χειραφέτησης, χωρίς τα δεσμά της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Και φέτος, από εδώ, από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, το αντιιμπεριαλιστικό - φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας στέλνει μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης στους λαούς που δοκιμάζονται από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, είτε με πολέμους, επεμβάσεις, σφαγές και διωγμούς είτε με τη φτώχεια, την πείνα, την ανεργία και την εξαθλίωση (...) Οι ιμπεριαλιστές, καθώς οξύνονται οι αντιθέσεις τους, συνεχίζουν να δολοφονούν αδιάκοπα τους λαούς, στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, στην Παλαιστίνη, στην Ουκρανία, στην Αφρική και σε όλο τον κόσμο, για να πλουτίζουν τα μονοπώλια και να εδραιώνεται η εξουσία τους».
«Αυτές τις μέρες - συνέχισε - περισσότερο από κάθε άλλη φορά, το μυαλό και η καρδιά μας βρίσκονται στο μαρτυρικό λαό της Παλαιστίνης, στη Λωρίδα της Γάζας. Εκεί που συντελείται μια σύγχρονη γενοκτονία, εκεί που σφάζονται τα παιδιά του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ με την ανοιχτή στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ και τη συνενοχή όλων όσοι σιωπούν, όσοι εξισώνουν το θύτη με το θύμα και όσοι παζαρεύουν "γεωστρατηγικά οφέλη" με το αίμα των λαών (...) Μπροστά σε αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα, η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί επάξια το δικό της μερίδιο συνενοχής αφού συνεχίζει με κυνική αδιαφορία να υλοποιεί τις στρατιωτικές, πολιτικές και οικονομικές συμφωνίες με το Ισραήλ αναβαθμίζοντας συνεχώς τη σχέση της χώρας με το κράτος - δολοφόνο. Αυτή η πολιτική των κυβερνήσεων και των κομμάτων της ΕΕ αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, το βαθιά αντιδραστικό χαρακτήρα της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας, που μοναδικό στόχο έχει την κερδοφορία των μονοπωλίων της. Αυτό είναι το περίφημο "ευρωπαϊκό κεκτημένο" ενός οικοδομήματος που έχει θεμελιωθεί με το αίμα και την καταπίεση των λαών. Εχουν τεράστιες ευθύνες όσες δυνάμεις συσκοτίζουν τον πραγματικό χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και καλλιεργούν αυταπάτες για το ρόλο της. Οσοι βλέπουν "έλλειμμα εξωτερικής πολιτικής" της ΕΕ στην υποκριτική σιωπή της και στην αισχρή ταύτιση του θύτη με το θύμα. Οσοι ισχυρίζονται ότι αυτός ο "λάκκος των λεόντων" μπορεί να αλλάξει και να "μετασχηματιστεί" (...) Κανένα άλλοθι στους φονιάδες των λαών. Παλλαϊκή καταδίκη για το νέο έγκλημα του ιμπεριαλισμού».
Μετά από εκτενείς αναφορές στις εξελίξεις στην Ουκρανία και τα άλλα ανοιχτά μέτωπα ο ομιλητής κατέληξε: «Μπροστά σε αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις είναι φανερό ότι επιβάλλεται λαϊκή επαγρύπνηση. Στην πολεμική καταιγίδα που ξεσπά όλο και πιο δυνατά, οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν έχουν κανένα συμφέρον να βρίσκονται κάτω από την ίδια σημαία με τους δυνάστες τους. Η πάλη για κάθε εργατικό - λαϊκό δικαίωμα, για τη φιλία και τη συνεργασία των λαών καθώς και για την πραγματική ειρήνη συνδέεται άρρηκτα με την πάλη για την κατάργηση των μονοπωλίων και την εξάλειψη της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Δεν φτάνει να λέμε ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ αν δεν αγωνιζόμαστε κατά του εχθρού της ειρήνης.

Δεν μπορούμε να τους σταματήσουμε αν δε συγκρουστούμε μαζί τους.

Δεν μπορούμε να νικήσουμε αν δεν τους ανατρέψουμε.