Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Εκδήλωση για την Αντιφασιστική Νίκη και τον ηρωικό Μάη του '36

Στις 17 Μαΐου 2013 η Επιτροπή Ειρήνης, ο Σύλλογος Γυναικών και η Λαϊκή Επιτροπή Ε΄Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης συνδιοργάνωσαν εκδήλωση για τα 68 χρόνια από μεγάλη Αντιφασιστική νίκη των λαών και τα 77 χρόνια από τον ηρωικό Μάη του 1936.
Η εκδήλωση έγινε στο θεατράκι του πάρκου της Μάρκου Μπότσαρη (πρώην φυτώριο).



ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ 9 ΜΑΗ 1945

9 Μάη 1945 -  Ώρα 0:43 π.μ. Στην αίθουσα της στρατιωτικής σχολής μηχανικού, στο προάστιο
Κάρλσχορστ του Βερολίνου, οι πληρεξούσιοι της ανώτατης γερμανικής στρατιωτικής διοίκησης στρατάρχης Κάιτελ, ναύαρχος Φρίντεμπουργκ και στρατηγός της αεροπορίας Στουμπφ υπογράφουν την Πράξη για τη χωρίς όρους συνθηκολόγηση της Γερμανίας ενώπιον των αντιπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων των Συμμάχων: Από μέρους της ΕΣΣΔ ο στρατάρχης Γ. Κ. Ζούκοφ, της Αγγλίας ο στρατάρχης της Αεροπορίας Α. Τέντερ, των ΗΠΑ ο στρατηγός Κ. Σπάατς και της Γαλλίας ο στρατηγός Ντε Λατρ ντε Τασινί. Η 9η του Μάη καταγράφεται στην Ιστορία ως η μέρα της «Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών».    
Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν η πιο εκτεταμένη γεωγραφικά και δαπανηρή σε πλουτοπαραγωγικούς πόρους ένοπλη σύγκρουση στην ιστορία της ανθρωπότητας, στην οποία ενεπλάκη η πλειονότητα των χωρών και που κόστισε πάνω από 55 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο πρώτος, ήταν το αποτέλεσμα των ανταγωνισμών για το μοίρασμα των αγορών, που οξύνθηκαν στις συνθήκες δύο καπιταλιστικών κρίσεων, βάθυναν την ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη και κατέστησαν και πάλι την - ηττημένη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου - Γερμανία δύναμη κρούσης του διεθνούς ιμπεριαλισμού. Η Γερμανία έγινε και πάλι μεγάλη οικονομική και στρατιωτική δύναμη χάρη και στη βοήθεια που της παρείχαν οι νικήτριες καπιταλιστικές χώρες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, με σκοπό να την αξιοποιήσουν σε βάρος του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους, της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτό επιχειρούν να συγκαλύψουν σήμερα τα διάφορα κέντρα και επιτελεία του ιμπεριαλισμού. Ότι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι είναι γέννημα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος και εξαφανίζονται με την ανατροπή του ίδιου του συστήματος που τους γεννά.
Μετά τη νίκη της αντεπανάστασης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, οι καπιταλιστές επιχειρούν να "ξαναγράψουν" την ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, να σβήσουν τις ηρωικές σελίδες της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, την προσφορά του σοσιαλιστικού συστήματος και των Κομμουνιστικών Κομμάτων στην επιτυχία αυτής της εποποιίας. Η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει την προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας στην οποία πρωτοστατεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με την καθιέρωση της 9ης Μάη ως «Μέρα της Ευρώπης», με τα ψηφίσματα ταύτισης κομμουνισμού - ναζισμού, με την επιχείρηση ξαναγραψίματος της ιστορίας. «Οι ενέργειες αυτές μαρτυρούν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το φόβο των ιμπεριαλιστών μπροστά στη μαζική δράση των λαών ενάντια στον πόλεμο και τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΝΑΤΟ και ΕΕ».

Σκέψεις  μπροστά στο μνημείο των Σοβιετικών  στρατιωτών στο Βερολίνο
(του Στέφαν Πρόντεφ- Βούλγαρου δημοσιογράφου και συγγραφέα)
«Σήμερα οι ηττημένοι κρύβουν την αλήθεια για  την κατατρόπωση στη Σοβιετική Ένωση.
Γράφουν  απομνημονεύματα, αναλύουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και… λένε ψέματα.
Οι δολοφόνοι έγιναν  πλαστογράφοι
Αλλά σε αντιπαράθεση με τους πλαστογράφους η ιστορία δεν φοβάται την αλήθεια.
Εκεί, στην καρδιά της Ευρώπης, πάνω σε μια κολόνα του Ράιχσταγκ, μια επιγραφή τα λέει όλα: «Φτάσαμε!  Ιβάν, 8 του Μάη 1945».
Την επόμενη  μέρα υπογράφηκε η συνθηκολόγηση της Γερμανίας
Η βαρβαρότητα του φασισμού  έκανε  τον πόλεμο πανανθρώπινο…
Για πρώτη φορά στην ιστορία, το έγκλημα, συναντούσε τόσο μαζική, τόσο γενική αντίσταση. Εκείνοι που  θέλανε  την δημιουργία, αποδείχθηκαν ποιο ισχυροί από εκείνους που θέλανε  την καταστροφή. Όχι με  τα όπλα τους, αλλά με τα ιδανικά τους. Όχι με την  ωμότητα των πράξεων, αλλά με την συνείδηση τους… Αυτά αποφάσισαν την τύχη και την ήττα του φασισμού. Και σαν ιδεολογία και σαν  στρατιωτική μηχανή.
Η ανθρωπότητα όμως δεν ξεχνά.
Έχει την μνήμη της, έχει τα μνημεία της.
 Ένα από αυτά βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης, στο Βερολίνο. Είναι το σύμβολο της νίκης, των Σοβιετικών στρατιωτών κατά του φασισμού».
Η ΕΕΔΥΕ καλεί τις Τοπικές Επιτροπές Ειρήνης «να εντείνουν τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ευρύτατου, μαχητικού, δυναμικού, αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που θα αντιμάχεται τον πόλεμο και τη βάρβαρη πολιτική της Νέας Τάξης. Που θα αντιστέκεται στον αντικομμουνισμό και στην παραχάραξη της ιστορίας, στην επιχείρηση αμαύρωσης της αντιφασιστικής πάλης των λαών, της καθοριστικής συμβολής της Σοβιετικής Ένωσης στην αντιφασιστική νίκη και στην κοινωνική πρόοδο».
Καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τις γυναίκες και τη νεολαία, να πυκνώσουν τις γραμμές της λαϊκής συμμαχίας, να εντείνουν τη δράση τους:
- για να μην συρθεί η Ελλάδα στις πολεμικές προετοιμασίες κατά της Συρίας και του Ιράν
- Για να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και το ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο, που βρίσκεται στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού
- Για να κλείσουν και να φύγουν από τη χώρα μας όλες οι βάσεις και τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ
- Για να επιστρέψουν τώρα όλοι οι Έλληνες ένστολοι που βρίσκονται εκτός συνόρων
- Για να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και όλες οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ
- Για να αποδεσμευτεί η χώρα μας από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς – ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών οι λαοί πρέπει να έχουν τη δική τους σημαία, που θα εναντιώνεται στη σύγχρονη σκλαβιά και θα δείχνει το δρόμο της κατάργησης της εκμετάλλευσης και του καταναγκασμού, για τη δημιουργία του νέου κόσμου της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δίκαιης ειρήνης.
Σας καλούμε την Τρίτη 21 Μάη στις 7μ.μ. στην αντιπολεμική συγκέντρωση που θα γίνει στο ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο (πρώην 3ο Σώμα Στρατού) ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση σε Συριά και Ιράν και στην απειλή γενικευμένου πολέμου.

Στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και το εκμεταλλευτικό σύστημα που τους γεννά.
Σας καλούμε όλες και όλους στην Πορεία Ειρήνης, την Κυριακή 26 Μάη, στις 9:30π.μ. στο στρατόπεδο Κόδρα (Καραμπουρνάκη).



Δεν φτάνει να λέμε ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ αν δεν αγωνιζόμαστε κατά του εχθρού της ειρήνης.

Δεν μπορούμε να τους σταματήσουμε αν δε συγκρουστούμε μαζί τους.

Δεν μπορούμε να νικήσουμε αν δεν τους ανατρέψουμε.